Без категория, Земеделие, Растителна защита

Черешовата муха сега е най-опасна

Черешовата муха е добре познат неприятел по черешите, като през някои години е от първостепенно значение по отношение появата и повредите, които може да нанесе на плодовата реколта. У нас е разпространена повсеместно. Напада черешата, вишната, сладковишната и дивата череша.

Възрастното насекомо е дребна мушичка с черно, блестящо тяло и жълта глава. Крилата й са ципести, прозрачни, с 4 тъмни напречни ивици. Ларвата е кремавобяла, без глава и без крака, тялото й е стестено в двата края, какавидата е разположена в бледожълт пашкул.

Черешовата муха има едно поколение годишно и зимува като какавида в почвата на дълбочина до 10 см, главно около нападнатите дървета. В началото на май, 10-15 дни след цъфтежа на черешите, мухите започват да излитат от почвата. Летежът на мухите е продължителен – 40-50 и повече дни. Те са активни през топлите слънчеви дни. Женските снасят яйцата си под кожицата на зазряващите плодове, но преди омекването им. Плодовете на ранозреещите сортове череши не привличат мухите да снасят в тях яйцата си, защото в момента, в който те са излетели плодовете са вече зазрели и омекнали. Най-много яйца се снасят  по средно и къснозреещите сортове, които червясват най-силно.

Яйцата се излюпват 6-10 дни след снасянето. Ларвата се развива и храни в месестата част на плода. Повредените червиви плодове потъмняват и стават меки,  а белите сортове покафеняват. Ларвите се придвижват към костилката и превръщат месестата част в кашообразна маса. Част от повредените плодове опадат заедно с ларвите.

Развитието на ларвите продължава 16-20 дни. След изхранването си те напускат плодовете и какавидират в почвата.

 

Мерките

 

През есента или рано през пролетта дълбока обработка на почвата за унищожаване на какавидите.

Пръсканията са насочени срещу мухите преди да снесат яйцата си. За тяхното правлино провеждане от много голямо значение е да се установи началото на излитането на мухите. Това може да се направи с помощта на уловки. За тази цел за черешовата муха у нас е одобрена и може да се използва визуалната уловка ферокон АМ. При среднозреещите и къснозреещите сортове череши уловките се поставят в насажденията в началото на май. При средноранните сортове се пръска еднократно 10-12 дни след началото на летежа, при късните  – два пъти, като второто пръскане  е 8-10 дни след първото.  При първото пръскане се препоръчва да се третира и почвата под дърветата, за да се засегнат излитащите от нея мухи. Одобрени за този неприятел са: вазтак 100 ЕК нов – 1,5 мл, децис 2,5 ЕК – 3 мл (карантинен срок  7 дни), калипсо 480 СК – 2-4 мл (карантинен срок  14 дни, циклон 10 ЕК – 1,5 мл  (карантинен срок  7 дни), фюри 10 ЕК – 1,25 мл (карантинен срок  1 ден).

Дадената доза е за 10 л вода.

Прочетено във Вестник за градината

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *